11.11.11

Τεστ για την Κοινωνική Φοβία



Μήπως έχετε κοινωνική φοβία;

Κάντε αυτό το τεστ

25.10.11

10 ερωτήσεις για τα αντικαταθλιπτικά χάπια

Από συνέντευξη που έδωσα στο VITA σχετικά με τα αντικαταθλιπτικά χάπια
www.vita.gr - 10 ερωτήσεις για τα χάπια της ευτυχίας

15.10.11

Ένα άρθρο από την Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Διαβάστε στο link παρακάτω ένα πολύ καλό ενημερωτικό άρθρο για την ιδεοψυχαναγκαστική (OCD - Obsessive Compulsive Disorder) στα Αγγλικά από το πολύ έγκυρο British Medical Journal.
http://iatriki.posterous.com/ocd-educational-review-from-bmj

Μήπως έχετε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή; Κάντε αυτό το απλό τεστ

Το παρακάτω ερωτηματολόγιο έχει σχεδιασθεί από τους Zohar & Fineberg (Ελληνική μετάφραση: Πέτρος Σκαπινάκης) και αποσκοπεί στην γρήγορη ανίχνευση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Απαντήστε στις ερωτήσεις με ένα ναι ή όχι.

1. Μήπως έχετε την τάση να καθαρίζετε ή να πλένεστε πολύ; ΝΑΙ - ΟΧΙ
2. Μήπως έχετε την τάση να ελέγχετε τα πράγματα πολλές φορές; ΝΑΙ - ΟΧΙ
3. Μήπως σας έρχονται στο μυαλό ενοχλητικές σκέψεις που θα θέλατα να διώξετε αλλά δεν μπορείτε; ΝΑΙ - ΟΧΙ
4. Μήπως σας παίρνει πολύ ώρα να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες; ΝΑΙ - ΟΧΙ
5. Μήπως ανησυχείτε ιδιαίτερα όταν τα πράγματα γύρω σας δεν είναι στην σωστή τους θέση; ΝΑΙ - ΟΧΙ

Θετική απάντηση σε οποιαδήποτε από τις προηγούμενες ερωτήσεις μπορεί να μαρτυρά την παρουσία ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Αν τα συμπτώματα αυτά σας ενοχλούν ίσως θα ήταν καλό να συζητήσετε με έναν ειδικό ώστε να δείτε εάν πάσχετε από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή.

Θυμηθείτε ότι η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια ιατρική διαταραχή που θεραπεύεται με επιτυχία.

5.10.11

Συχνότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών στην Ελλάδα


Από την έρευνα που κάναμε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ανέφερα στην σχετική συνέντευξη που έδωσα στο Βήμα της Κυριακής (στην δημοσιογράφο κα Τσώλη):
"Οσον αφορά πάντως την κατάθλιψη (και όχι απλώς τα καταθλιπτικά συμπτώματα) τα ελληνικά στοιχεία μάς κάνουν τουλάχιστον να... χαμογελάσουμε σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά. Στη μελέτη των ειδικών από τα Ιωάννινα η παρουσία κατάθλιψης κυμάνθηκε περίπου στο 3% για όλους τους συμμετέχοντες (3,9% για τις γυναίκες και 2,2% για τους άνδρες) τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά στοιχεία κάνουν λόγο για ποσοστό κατάθλιψης που αγγίζει το 7%. «Πού οφείλεται αυτή η διαφορά;» ρωτήσαμε τον κ. Σκαπινάκη. Εκείνος απάντησε ότι πρέπει να ευχαριστούμε το καλό, μεσογειακό κλίμα με τον ηλιόλουστο καιρό, τους φίλους και την οικογένειά μας. «Οι Ελληνες εμφανίζουν τάση για περισσότερες αγχώδεις διαταραχές, αλλά την ίδια στιγμή παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Εκτιμούμε ότι αυτό οφείλεται στο ότι το κλίμα δημιουργεί μια εξωστρέφεια στους κατοίκους της χώρας μας. Ο καλός καιρός τούς κάνει να βγαίνουν έξω, να συναντούν φίλους, να σχετίζονται με άλλους ανθρώπους. Συγχρόνως υπάρχουν ακόμη ισχυρά υποστηρικτικά δίκτυα για το κάθε άτομο, που έχουν κατά κύριο λόγο τη βάση τους στο δέσιμο της οικογένειας. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, η οικονομική αστάθεια που βιώνουν οι Ελληνες δημιουργεί συνεχές άγχος, αβεβαιότητα για το μέλλον και δεν αποκλείουμε στα χρόνια που έρχονται αυτή η συνεχιζόμενη, εντεινόμενη ανασφάλεια και το καθεστώς μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας να οδηγήσουν σε εμφάνιση περισσότερων περιπτώσεων κατάθλιψης. Αυτό μένει να το διερευνήσουμε στο μέλλον».

27.9.11

Η Νευροβιολογία της Ιδεοψυχαναγκαστικής



Στο δεξιό τμήμα της φωτογραφίας φαίνονται οι τρεις κύριοι σχηματισμοί που δυσλειτουργούν στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (obsessive compulsive disorder - OCD). Με μπλέ χρώμα είναι ο μετωπιαίος φλοιός και κυρίως το μπροστινό του τμήμα που ονομάζεται κογχομετωπιαίος φλοιός. Με πορτοκαλί φαίνονται τα βασικά γάγγλια, σχηματισμοί κυττάρων που βρίσκονται στο εσωτερικό του εγκεφάλου και που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον κερκοφόρο πυρήνα. Τέλος με μωβ απεικονίζεται ο θάλαμος.

Οι ανήσυχες ιδέες δημιουργούνται στον μετωπιαίο φλοιό. Εκατοντάδες τέτοιες ιδέες δημιουργούνται κάθε μέρα σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο στους πάσχοντες από ιδεοψυχαναγκαστική. Περισσότερα για το πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το κύκλωμα στην ΙΨΔ σε λίγο.

17.5.11

Πώς το παθητικό κάπνισμα επιδρά στον εγκέφαλο

How Secondhand Smoke Affects the Brain - NIH Research Matters - National Institutes of Health (NIH)