Καλησπέρα,
σας ευχαριστώ που μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω με κάποιον ειδικό.
Είμαι 27 χρονών και το πρόβλημά μου ξεκίνησε πριν από περίπου 1 χρόνο, όταν ένας απότομος πόνος στο κεφάλι μου με τρόμαξε τόσο που νόμιζα ότι έπαθα εγκεφαλικό.
Από τότε άρχισα σιγά-σιγά να αναπτύσσω διάφορες φοβίες που είχαν να κάνουν πάντα με ένα διαρκή φόβο ότι κάτι θα πάθω (εγκεφαλικό, ανακοπή, κλπ.).
Άρχισα να νιώθω άβολα σε τούνελ, στο κέντρο της Αθήνας, σε ψηλά κτίρια, σε ασανσέρ ακόμα και μέσα σε σινεμά ή σε εστιατόρια και σε μέρη όπου πήγαινα για να διασκεδάσω. Επομένως, άρχισα να τα αποφεύγω όλα αυτά, όπως και τα ταξίδια.
Στην πορεία άρχισα να νιώθω άβολα με πάρα πολλά άλλα πράγματα τα οποία φαντάζουν τρελά (π.χ. δεν μπορώ να οδηγήσω μόνη μου και να πάω ούτε μέχρι την δουλειά μου που είναι 10' απόσταση, με ενοχλεί όταν βραδιάζει και είμαι εκτός σπιτιού, όταν βρέχει κλπ.)
Έχω αρχίσει να διαβάζω τα πάντα γύρω από αυτό το θέμα, δεν ασχολούμαι με τίποτα άλλο από το να σκέφτομαι αν θα επανέλθω ποτέ στην αρχική μου κατάσταση. Φάρμακα φοβάμαι να πάρω γιατί γνωρίζοντας πως είμαι αδύναμος χαρακτήρας, φοβάμαι ότι θα εθιστώ.
Φυσικά χώρισα από το αγόρι μου πριν από 6 μήνες, δεν βγαίνω έξω (ή μάλλον δεν κάνω τίποτα άλλο εκτός από το να σκέφτομαι για όλο αυτό που έχω πάθει) και μετα βίας τα καταφέρνω στην δουλειά μου.
Πως μπορεί να ξεκίνησε όλο αυτό? Δεν έχω καμία τραυματική εμπειρία. Το μόνο που ίσως σκέφτομαι είναι ότι πέρασα μια δύσκολη περίοδο άγχους ψάχνοντας για δουλειά 1 μήνα πριν εκδηλωθεί εκείνος ο φρικτός πονοκέφαλος.
Από παιδί πάντως είμαι η miss τέλεια (και βέβαια πάντα αγχώδης), σε ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον.
Είμαι απελπισμένη.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.
Η απάντησή μου:
Τα συμπτώματα που περιγράφετε αποτελούν μια ιδιαίτερα λεπτομερειακή περιγραφή των τυπικών συμπτωμάτων που παρουσιάζονται στην διαταραχή πανικού με αγοραφοβία. Κατ'αρχάς σας συνιστώ να διαβάσετε το αναλυτικό άρθρο που υπάρχει στο stress.gr σχετικά με τον πανικό / αγοραφοβία. Αναρωτιέστε ποια είναι η αιτία και η απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε κρίσεις πανικού από ότι άλλοι. Σίγουρα υπάρχει μια βιολογία (δεν είναι φτιαγμένοι όλοι οι άνθρωποι με την ιδιότητα το συμπαθητικό τους νευρικό σύστημα να μπορεί να εκφορτιστεί με τόσο δυνατό τρόπο). Είναι επίσης σίγουρο ότι η βιολογική αυτή ιδιαιτερότητα πυροδοτείται από εξωτερικά ή εσωτερικά ερεθίσματα. Στην περίπτωσή σας, νιώσατε για πρώτη φορά ίσως στην ζωή σας έναν τόσο δυνατό πονοκέφαλο (ή μπορεί εκείνη την στιγμή να τον αντιληφθήκατε ως κάτι πιο δυνατό και επικίνδυνο από κάποιον άλλο πιο σσυνηθισμένο πονοκέφαλο).
Είναι λογικό να σκεφθείτε ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για την ζωή σας, ίσως η περίοδος άγχους που περνάγατε να σας έκανε να είστε γενικότερα πιο εύκολη στις επικίνδυνες συνέπειες αβλαβών (όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος) συμπτωμάτων. Ίσως πάλι, πάντα να είσαστε λίγο πιο αγχώδης σχετικά με την σωματική σας υγεία (συχνά συμβαίνει αυτό) και όταν για πρώτη φορά νιώσατε τόσο άσχημα αναρωτηθήκατε τι γίνεται. Το σίγουρο είναι ότι μετά τον πρώτο πανικό αυξήθηκε κατακόρυφα το καθημερινό σας άγχος. Από εκεί και πέρα ήταν πολύ εύκολο να μπείτε σε έναν φαύλο κύκλο δυσλειτουργικών και επικίνδυνών σκέψεων οι οποίες αύξησαν το άγχος και άρα και τα σωματικά συμπτώματα που συνοδεύουν το άγχος. Δεδομένου ότι ο κίνδυνος (και άρα το άγχος) είναι μεγαλύτερα σε λιγότερο ασφαλείς συνθήκες (π.χ. έξω από το σπίτι) διαπιστώσατε γρήγορα ότι σε διάφορα μέρη δυσκολεύεστε περισσότερο. Η αποφυγή που ακολούθησε παγίωσε τα συμπτώματά σας και σας έπεισε ότι το μόνο ασφαλές μέρος μπορεί να είναι το σπίτι σας.
Τι μπορείτε να κάνετε για όλα αυτά; Η απάντηση είναι να αναζητήσετε θεραπεία, και η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία είναι μια ειδική ψυχοθεραπεία που λέγεται γνωσιακή - συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Δεν είναι ανάγκη να πάρετε κάποιο φάρμακο, αλλά και αν χρειαστεί για να σας βοηθήσει στην θεραπεία συμπεριφοράς αυτό θα είναι για λίγο και κάτω από τις οδηγίες γιατρού. Δεν υπάρχει κίνδυνος εθισμού, μην φοβάσθε. Η αγοραφοβία/πανικός μπορούν να ξεπεραστούν με μεγάλη επιτυχία αρκεί να τους δώσετε την κατάλληλη προσοχή και με την επιλογή του σωστού ειδικού ο οποίος θα πρέπει να είναι εξειδιεκευμένος στην θεραπεία αυτού του προβλήματος με την μέθοδο της γνωσιακής - συμπεριφορικής.