9.10.06

Φοβία για τους Δρόμους ή Αγοραφοβία;

Μου γράφει μια φίλη:

Γνωρίζω πως όλοι οι άνθρωποι αναπτύσσουν συχνά κάποιου είδους φοβία, οι δικές μου φοβίες είναι πάντα εναλλακτικές. Τι εννοώ με αυτό: κάποιες φορές τις έχω και κάποιες άλλες όχι. Έχουν καθαρά σχέση με τη διάθεση και τις σκέψεις μου ειδικά τον τελευταίο χρόνο λόγω ενός χωρισμού και περαιτέρω έλλειψης προσωπικής ζωής είχα όλα τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης δεν ήθελα να βγαίνω έξω, ένιωθα ότι θα λιποθυμήσω, φοβόμουν ποια θα ήταν η αντίδρασή μου σε συναναστροφές (εκρήξεις θυμού και αίσθημα καταπίεσης), έπαψα να ευχαριστιέμαι τα ταξίδια που παλιά τα απολάμβανα, σταμάτησα να φλερτάρω, προσπαθώντας να κοντρολάρω τη ζωή μου όσο γίνεται.
Έκανα πολλά βήματα από τότε, άλλαξα τη στάση μου απέναντι στη ζωή, προσπαθώ να είμαι πιο ανοιχτή, αλλά υπάρχει μια φοβία που μου έχει μείνει και μου κάνει τη ζωή δύσκολη. Ενώ είμαι ένα άτομο που έχω ζήσει όλα τα χρόνια της ζωής μου στην πόλη, στο κέντρο της πόλης, και την έχω περπατήσει άπειρες φορές ξανά και ξανά, τον τελευταίο χρόνο με πιάνει πανικός όταν είναι να περάσω μεγάλους δρόμους με φανάρια και καταφέρνω να τα περάσω μόνο αν περνούν και άλλοι πολλοί μαζί μου. Ξέρω ότι είναι στη σκέψη μου, αλλά ακόμη και όταν το ξεχάσω μόλις βρεθώ στην ανάγκη να περάσω ένα μεγάλο φανάρι μου επανέρχονται όλα τα συμπτώματα (με ζαλίζει ο θόρυβος, νιώθω ότι θα πέσω στη μέση του δρόμου, ότι θα εκτεθώ, ότι μου είναι αδύνατον να κάνω βήμα). τι να κάνω;



Απαντω:

Το μήνυμά σας μου δίνει την ευκαιρία να επισημάνω ότι πολλές φορές, ενώ νομίζουμε ότι πάσχουμε από κατάθλιψη ή ακόμη από κάποια πολύ συγκεκριμένη φοβία, παρόλα αυτά τα συμπτώματά μας είναι μέρος ενός προβλήματος που δεν έχουμε ακόμη επισημάνει. Δεν πάσχετε προφανώς από κάποια ειδική φοβία με τους μεγάλους δρόμους, αλλά τα συμπτώματά σας είναι συμβατά με μια διαταραχή πανικού/αγοραφοβία που αυτή την εποχή είναι πιο έντονη στην κατάσταση που μας περιγράφετε. Πιθανότατα, θα είχατε και αλλού συμπτώματα εάν ίσως δεν αποφεύγατε διάφορες καταστάσεις που ξέρετε ότι θα σας ενοχλήσουν. Η σκέψη ότι μπορεί να λιποθυμίσετε, ή ότι θα εκτεθείτε και θα γίνετε ρεζίλι στους άλλους, είναι πολύ συχνές (θα έλεγα τυπικές) των πασχόντων από αγοραφοβία. Δεν χρειάζετε φυσικά να σας τονίσω ότι η μόνη θεραπεία που τουλάχιστον πιστεύω προσωπικά ότι μπορεί να σας κάνει να αντιμετωπίσετε ριζικά αυτά τα προβλήματα είναι η γνωσιακή - συμπεριφορική ψυχοθεραπεία σε θεραπευτή που να γνωρίζει ιδιαίτερα την θεραπεία της αγοραφοβίας με αυτόν τον τρόπο. Κάποια φάρμακα προσφέρουν ανακούφιση και βοηθούν αλλά η φοβία είναι μαθημένη συμπεριφορά και ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι με νέα μάθηση, ό,τι ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε δηλαδή στην προαναφερθείσα ψυχοθεραπεία.


Με εκτίμηση,
Πέτρος Σκαπινάκης

6.10.06

Περί Ψυχογενούς Βουλιμίας

Μου γράφει μια φίλη:

Πώς μπορεί κάποιος να να αντιμετωπίσει τη βουλιμία μόνος του; Δεν μπορώ με τίποτα να απευθυνθώ κάπου, αρνούμαι ότι έχω πρόβλημα, από την άλλη αναγνωρίζω πως μόλις νιώσω ότι ξεπέρασα τα όρια στο φαγητό θέλω να κάνω εμετό. Το βιώνω αυτό εδώ και 7 χρόνια, από τα 20 μου. Εχω κατά διαστήματα σταματήσει, τότε που δούλευα πολύ και δεν είχα χρόνο να φάω, που είχα χάσει και κιλά και δεν έπαιρνα βάρος. Τώρα πάλι ο μεταβολισμός μου άλλαξε και ό,τι και να φάω νιώθω πως θα παχύνω. Κάθε μέρα λέω πως θα σταματήσω και μολις βρεθώ μόνη μου τρώω ό,τι βρω νευρικά. Φοβάμαι για την υγεία μου- σωματική και ψυχική. Καταλαβαίνω πως τα νεύρα μου χειροτερεύουν , γεμίζω ενοχές και φοβάμαι πολύ. Είμαι λεπτή, όχι πολύ αδύνατη.



Απαντω:

Είστε 27 ετών και πιστεύω ότι ακόμη και αν παλαιότερα αρνούσασταν το πρόβλημα και δεν θέλατε να απευθυνθείτε για βοήθεια, τώρα νομίζω ότι είστε σε πιο ώριμη περίοδο για να αναζητήσετε βοήθεια. Γιατί δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τους ενδοιασμούς σας; Μήπως φοβάστε ότι μια θεραπεία θα είναι αναπόφευκτο να σας γεμίσει παραπανίσια κιλά; Δεν συμβαίνει αυτό. Αντίθετα, σε μια θεραπεία θα μάθετε να αποσυνδέετε την αξία σας ως άνθρωπος με τα κιλά σας και την εικόνα που έχετε για το σώμα σας. Νομίζω ότι είστε πραγματικά στην κατάλληλη περίοδο για να κάνετε αυτό το βήμα στην ζωή σας. Θα πρέπει όμως να απευθυνθείτε κάπου όπου να υπάρχει σχετική εξειδίκευση, δεν γνωρίζουν όλοι την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Με εκτίμηση,
Πέτρος Σκαπινάκης


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ένα ωραίο κείμενο για την θεραπεία των Διαταραχών Διατροφής από τον Αγγλικό Οργανισμό NICE

Θεραπεία Διαταραχών Διατροφής